Forbrukslån

Forbrukslån er en fin måte å ta opp et lån, på kort eller lengre sikt, for deg som trenger penger der og da. De fleste forbrukslån betaler ut lånet nokså hurtig fordi det ikke kreves noen form for sjekk av sikkerhet før du får pengene. Grunnen til at lånet kan betales ut raskere enn et vanlig huslån er fordi banken kun tar en sjekk av deg. Siden all informasjon om deg ofte er tilgjengelig kan dem som sjekker deg gjøre dette ved hjelp av datasystemer på ganske kort tid. Vi snakker her om alt fra 30 sekunder til et minutt og opp til noen dager. Alt dette spørs på bankens rutiner.

Kredittscore

Har du en kredittsjekk som venter fordi du har søkt på et lån kan det være greit å vite at du får et tall som gir deg et inntrykk av om du i det hele tatt får lån. Har du en veldig lav score får du ikke lån. Har du en lav score, som er lavere enn snittet, så kan du få lån, men det vil bli dyrt. Har du en høy score vil du få et veldig bra lån med lav rente om du går til rett bank.

Hvor hentes informasjonen?

Når du søker på lån kan det være greit å være litt opptatt av din score. Vet du at du har en helt elendig score er det greit å droppe hele søknaden og heller jobbe med å få scoren ditt opp. Om den er middels så kan du søke. Når du tenker over hva din score er eller hvordan du kan gjøre den bedre er det viktig å stille seg spørsmålet, hvor kommer informasjonen til byråene fra?

Kredittbyråene som tar selve sjekken, om ikke banken selv gjør det, henter informasjon fra Brønnøysundregistrene. Disse registrene gir mye informasjon om hva folk eier og hva folk har pant i. Registrene som er interessante er Løsøreregisteret, Foretaksregisteret, Enhetsregisteret, Regnskapsregisteret og andre registrene som kan gi informasjon som kan være nytting for en datamodell som gjør selve jobben. Når man lager en modell over folks inntekt og folks gjeld kan det være smart å koble data fra Skattemyndigheten og eiendomsinformasjon. Folkeregisteret har informasjon over adresser og hvor ofte folk flytter. Flytter man for ofte er ikke dette bra. Gjeldstvister og inkasso er også interessant, derfor trekker man ofte inn informasjon fra forliksråd, inkassoselskaper og domstolene.

Hva trekker ned din score?

Har du en dårlig score må du passe på følgende. Få bort alle betalingsanmerkninger og din score vil bli bedre med en gang. Du må ikke flytte så mye. Det er bra å være på et sted over lengre tid. Det samme gjelder med inntekten din. Den må ikke endre seg så mye. Det er bedre å ha en stabil og god inntekt uten store variasjoner opp eller ned. Har du et enkeltmannsforetak med negativ betalingshistorikk trekker dette ned din score.

Written by Lauren Vasquez